Com funciona el ioga restauratiu

19.02.2018

La paraula "ioga" porta en la seva arrel significats com unir i subjectar. La pràctica del ioga està pensada doncs per unir i sentir tots els aspectes de l'ésser (físics, mentals, energètics i emocionals), que avui dia difícilment aconseguim unir.

En l'actualitat, l'estrès forma part de les nostres vides, i cada un de nosaltres desenvolupem diferents sistemes per combatre-ho. L'estrès crònic arriba quan aquestes respostes no són suficients, i juga un paper molt important en com és la nostra postura i com són els nostres moviments. L'estrès crònic apareix també com a acumulació d'episodis estressants en la nostra vida que no han trobat solució o resposta. Aquest estrès pot ser real o percebut, però en tot cas afecta la nostra salut. Una situació estressant pot ser la pressió a la feina, una mala convivència amb els fills o la parella, un accident, un episodi violent, problemes econòmics, etc. La resposta a l'estrès obliga al nostre cos a desviar energia a aquells sistemes afectats per la situació estressant, fet que provoca que el nostre cos deixi d'ocupar-se funcions i estructures vitals.

En situacions d'estrès, les glàndules suprarenals deixen anar una gran quantitat d'hormones de l'estrès cap a la sang. Aquestes hormones estan dissenyades, d'una banda, per enviar un senyal d'alarma al teu cervell, que es posa en alerta, i d'altra per fer que el fetge envii una gran quantitat de glucosa cap a la sang. Recordem que la resposta a l'estrès és innata, serveix a l'animal per reaccionar fugint del perill, entre altres funcions. Així doncs, la glucosa donarà energia als nostres músculs per activar la fugida i córrer per la nostra vida. Però si aquests sucres no són cremats en un breu temps (la fugida), s'acumularan després de cada episodi estressant no resolt, convertint-se en greix. Així doncs, l'augment de pes i l'estrès estan íntimament relacionats.

El ioga restauratiu treballa amb el sistema nerviós parasimpàtic, encarregat de buscar i trobar la resposta a la relaxació. Posa el focus d'atenció a la columna vertebral, creant espai entre les vèrtebres per alleugerir la càrrega i alliberar els nervis encarregats d'enervar extremitats i òrgans. Una columna sana repercuteix en un sistema nerviós equilibrat, una ment en calma i per tant, crea l'escenari adequat per poder treballar altres aspectes (com ara beneficiar-se millor d'una dieta detox, percebre més i millor un treball energètic o simplement sentir-se més àgil i feliç).

Com s'organitza una sessió:

Després d'una entrevista amb el pacient, on s'apunten lesions, malalties i altres aspectes a tenir en compte, el terapeuta valora com enfocar el programa. Una sola sessió pot ser molt agradable per al pacient, però es recomana una pràctica més o menys regular si es volen aconseguir beneficis reals. Aquests arriben al cap de poques sessions, i és important després fer un bon manteniment. Així que el recomanable és fer sessions privades (el nombre de les quals variarà en funció de cada pacient) abans d'entrar a formar part d'un grup regular.

La tècnica del ioga restauratiu prové del treball de B.K.S. Iyengar, que va estudiar les postures modificades segons les necessitats de cada cos. En ioga restauratiu fem ús de props, suports i ajudes que creen l'escenari perfecte per deixar que el cos trobi la resposta a la relaxació, en comptes de la resposta a l'estrès. Fem servir blocs, mantes, cinturons, coixins, bolsters i altres suports com ara la Backmitra ®, cadires o bancs.

Amb tots aquests elements, i amb l'eina més útil de totes, la respiració, creem situacions on el cos trobi la calma necessària per poder treballar, arribant fins a la musculatura profunda i els òrgans. Modificant l'estructura, podem modificar la funció. Unes espatlles enrotllades que provoquen el tancament de la caixa toràcica impedeixen el bon funcionament de la capacitat respiratòria, de la mateixa manera que uns òrgans abdominals comprimits no són òptims per a una correcta digestió. En ioga restauratiu relaxem les estructures per optimitzar la funció. Canviem patrons cerebrals, donant nova informació al nostre cervell perquè es reguli i reguli el funcionament del nostre cos.

Una sessió de ioga restauratiu dura aproximadament 75 minuts, en els quals es combinen exercicis de respiració, postures estàtiques de ioga restauratiu i, segons les particularitats de cada pacient, algunes asanes concretes per activar els sistemes que volem millorar. Donem molta importància a la correcta col·locació dels suports i l'ús fonamental de la respiració.