La lota: un hàbit senzill amb múltiples beneficis

08.03.2018

Respirar. Respirar bé. Massa vegades ens oblidem de respirar, de fer-ho de manera conscient. Sovint releguem aquesta feina al nostre "sistema operatiu", que de manera automàtica i mecànica se n'ocupa. Però quan tenim les foses nasals obstruïdes, ja sigui perquè estem congestionats, per la contaminació o perquè tendim a problemes com la sinusitis, hem de fer un esforç extra que fa que acabem el dia esgotats, irritats i sovint amb mal de cap.
Sobretot les persones que vivim a la ciutat, tenim les vies respiratòries força perjudicades per la mala qualitat de l'aire, la contaminació, la quantitat de químics que fem servir cada dia, el fum del tabac, etc. D'altra banda, durant l'època primaveral, amb la pol·linització, moltes persones pateixen al·lèrgies o tenen dificultats per respirar correctament, pateixen picor als ulls, a les orelles i se senten esgotats i sense energia.
Realitzar una neteja de les foses nasals amb la Lota cada dia, no només alleuja totes aquestes incomoditats, sinó que aporta molts beneficis, i tot d'una manera natural i sense efectes secundaris.
La Lota és un petit instrument que té els seus orígens en la cultura hindú. Forma part de la pràctica del ioga, i va íntimament lligada als exercicis de respiració. És un petit recipient semblant a una tetera, amb l'extrem una mica més allargat i de forma ergonòmica. S'omple amb aigua filtrada tèbia, a temperatura del cos, i es dissol una culleradeta de sal marina natural, o de sal de l'Himàlaia (aquesta darrera té més de 80 oligoelements que són el complement perfecte a la higiene nasal).
S'introdueix l'aigua per una de les foses nasals, inclinant el cap a la pica i, respirant per la boca, es deixa que tot el contingut de la Lota passi per les cavitats de les foses cranials i surti per l'altra fosa nasal, arrossegant impureses i mucositat. Es repeteix el procediment amb l'altre costat. Finalment s'expulsa aire pel nas, acabant de netejar els conductes i eixugant-los curosament.
La pràctica diària del jala neti (nom que rep la tècnica en la pràctica iòguica) té nombrosos beneficis. Evitarà problemes com la congestió, la sinusitis, la sequedat o la irritació de les vies nasals; evitarà l'aparició d'ulleres i de bosses als ulls perquè l'entrada d'aigua tèbia realitza un massatge que té un efecte relaxant sobre el sistema nerviós i sobre els músculs de la cara, descansant i relaxant els trets facials; per la seva acció al llagrimall, després del seu ús tindrem la mirada clara i els ulls brillants, i pel mateix efecte millorarà la conjuntivitis dels que la pateixin. Les persones que ronquen veuran aviat els seus efectes i té beneficis directes en persones amb asma i bronquitis.
Una respiració fluida, lleugera i profunda és fonamental per a la salut, i és la base del nostre equilibri físic i emocional, ja que ens ajuda a estar més relaxats. El massatge que ens proporciona la Lota ens aclareix la ment, i per tant estem més oberts a la intuïció, a la tolerància i a qualsevol aprenentatge. La higiene nasal, si la prenem com un hàbit, millorarà la nostra concentració, l'atenció i ens permetrà estar més desperts i actius.
Én un bon complement a la preparació al part, ja que permet a les futures mares focalitzar bé sobre els exercicis de respiració, a banda d'evitar en molts casos constipats, al·lèrgies i altres molèsties que són poc recomanables durant l'embaràs.
Per als nens (la poden fer servir a partir dels 5 anys) té molts beneficis: els ajuda a concentrar-se, a focalitzar i a relaxar-se.
No te contraindicacions, la poden fer servir totes les persones, a excepció d'aquelles que habitualment sagnen pel nas.
És doncs una bona recomanació, fàcil, econòmica i plena d'avantatges per a la nostra salut. Un hàbit senzill amb múltiples beneficis.